Gajarský kozlík

Na stránke Nafty Gbely sa môžeme dočítať aj nasledujúce:

Čerpací kozlík je najrozšírenejšie piestové hlbinné čerpadlo pre ťažbu ropy. Rotačný pohyb elektromotora je prenášaný kľukovým mechanizmom na pohyb vertikálny vratný. Tiahla prenášajú kývavý pohyb hlavy do vnútornej časti hlbinného čerpadla, zapusteného do roponosnej zóny v sonde, kde piest čerpadla nasáva a vytláča ropu. Konštrukcia čerpadla sa skladá z motora (3fázového), prevodovky, vahadla, remeňa, nosníka, hlavy, tiahla, stupačiek a hlbinného čerpadla. Čerpadlo má vysokú spoľahlivosť, je takmer bezúdržbové.

Zariadenia používané 6na ťažbu ropy nájdeme aj v oblasti obce Gajary. Konkrétne tento fotogenický kozlík sa nachádza západne od obce presne v strede spojnice dvoch ciest vedúcich z obce medzi poliami.

Podľa informácií na internete, je ťažba ropy (a sekundárneho zemného plynu) v tejto oblasti nerentabilná a bude pomaly ukončovaná. Predpokladám, že zariadenia využívané na ťažbu budú pomaly rozoberané a stopy po tejto ľudskej činnosti budú zahladené akoby tu nikdy žiadna nebola.

Veď aj tak dobre. Človek presunie svoj záujem zase niekde inde, kde to momentálne sype trochu viac peniažkov, a tu si príroda oddýchne. Nič to však nemení na tom, že vidieť tieto zariadenia v chode je pre našinca unikátny pohľad.

Celá oblasť doslova núka na cyklovýlet. V tunajších lesoch sa nachádzajú vojenské bunkre, z ktorých sa dva dokonca opravujú, severne máme Leváre a Rekreačnú oblasť Rudnava; na západ si zase môžeme vychutnať mesto Malacky. A keď sa tam vyberieme, tak v samotných Gajaroch si prejdeme okolo niekoľkých pekných vodných nádrží, či fantastickom opevnenom kostole Zjavenia Pána.

Nezavítať tu, hoc len na chvíľu, no…škoda by to bola:-)

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.